Home / København Blog / Join Us (1)
A+ R A-
30 apr

Join Us (1)

Beoordeel dit artikel
(0 stemmen)

 

Het Songfestivalnieuws komt deze weken via vele kanalen naar je toe. Vaak is het veel van hetzelfde. Als songfestivaljournalist maak je, naast het nieuws van de dag, ook veel randzaken mee die de thuisblijver nooit zou beleven, maar hier wel mee de sfeer bepaalt.


Wanneer je een bus mist, kun je interessante mensen ontmoeten. De geplande shuttlebus voor de pers naar de arena komt niet opdagen op de juiste locatie en het hotelpersoneel stuurt me ook nog eens naar de verkeerde opstapplek. En dat terwijl ik per se de eerste repetities van de dag wil zien. Samen in transportleed belanden, schept altijd een band. Zo kom ik in gesprek met Kath Lockett, gekleed in een rood shirt met daarop de pop-icon van Witrussische TEO. ‘Join us!’ roept ze.

 

KathKath is Australische maar woont in Geneve, vanwege een baan van haar man bij de VN. Zelf is zij  freelance writer. In Zwitserland raakte ze betrokken bij het Junior Songfestival en nam ze het PR-stokje over van ‘Sietse & Jarmo’.  Voor ESF-journalisten bekende namen van mensen, die bij het echte Songfestival aan het roer staan. Samen met een collega bemoeide Kath zich met het Junior om het weer op een nieuw level te brengen. ‘Toen ik eind vorig jaar in Kyiv was en de opstand net begon ontmoetten Olga van de delegatie van Witrusland en ik elkaar. Dat klikte zo goed dat ik gevraagd werd in het PR-team van Belarus mee te draaien.’ legt ze uit. Alsof het de normaalste gang van zaken is dat een in Zwitserland wonende Aussie voor Witrusland in Denemarken aan een PR-klus bezig is. De rest van de delegatie moet deze middag met de Zweedse choreograaf oefenen en het bezoekje aan het nog niet zo goed bereikbare perscentrum wordt na een uur wachten op de niet komende bus toch overgeslagen.

 

 

Terwijl Kath en ik een zonnige wandeling langs de Kopenhagense kades maken richting de taxiboot lopen raken we aan de praat over TEO. Zij is namelijk ook de biografe van de Witrussische kandidaat voor 2014. Zij moet TEO voorbereiden op de echte persconferenties van volgende week met Engelse antwoorden op de meest voorkomende en gemakkelijke vragen, want hij spreekt nauwelijks Engels. Hij speelt trouwens wel geweldig accordeon en is eigenlijk een multi-instrumentalist. Ik zeg haar dat als hij zo lekker met de accordeon is, ze moet regelen dat hij daar tijdens de persconferentie maar even aan moet trekken.

TEO wil geen ‘Cheesecake’ genoemd worden en dus is zij nog op zoek naar mensen die hem een nieuwe troetelnaam willen geven in een filmpje, wat TEO dan weer kan gebruiken tijdens een persconferentie. Daar zoekt ze nog mensen voor natuurlijk ben ik welwillend. Zij weet vrij veel over TEO terwijl ze pas 3 maanden voor hem werkt.  ‘Sterker nog, ik heb hem gisteren pas voor het eerst ontmoet’. Ze legt uit dat het heel intiem voelde omdat ze natuurlijk als zijn biografe voor Eurovisie hem het hemd van het lijf heeft moeten vragen. ‘De knuffel was dan ook wederzijds heel hartelijk, want je kunt natuurlijk niet iemand bevragen en doorzagen, terwijl je zelf niets bloot geeft’. Ingewikkeld ging het wel, want alles moest wel weer via een tolk.

Terwijl we zo babbelen en genieten van het uitzicht van de veerdienst, schiet mij te binnen dat mijn collega-jounalist nog iemand wilde hebben voor zijn webcast (voor Australië NB!) om een mooi evenwichtig beeld te hebben. Liefst een mondig type en ook nog eens een vrouw. Soms moet je een goal voor open doel gewoon maken, het leven is immers vol aangeboden kansen. En dus Kath mag even TEO promoten voor heel Australië.

 

Laatst gewijzigd op: woensdag 30 april 2014 17:41